Σχεσιακό Ψυχόδραμα – Νέο Ρεύμα Ψυχοδράματος

Ψυχόδραμα

«Σχεσιακό Ψυχόδραμα – Νέο Ρεύμα Ψυχοδράματος». 

«Η ουσία του θεάτρου είναι η σύγκρουση. Ο άνθρωπος που προβαίνει σε μια
πράξη αυτό-αποκάλυψης είναι κάποιος που αποκαθιστά την επαφή με τον εαυτό του.» 

Γκροτόφσκι Γιέρζι

 Το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτου Συνθετικής Προσέγγισης (ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π.) με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σας στο πρωτοποριακό, μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Σχεσιακό Ψυχόδραμα – Νέο Ρεύμα Ψυχοδράματος».

Το Ψυχόδραμα αποτελεί μια από τις πιο δυναμικά εξελισσόμενες ομαδικές ψυχοθεραπευτικές μεθόδους στις ημέρες μας. Αφορά στη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ατόμων, μέσα από την ομαδική διάδραση που μας προσφέρει η εκδραμάτηση. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν και συνδέονται μέσω της εκδραμάτησης.

Μέσα από το καινοτόμο, ευέλικτο και βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία του Σχεσιακού Ψυχοδράματος. Οι ενότητες που θα λάβουν χώρα βασίζονται στις 3 προσεγγίσεις που συνθέτουν το Σχεσιακό Ψυχόδραμα (Σχεσιακή, Συστημική και Gestalt) και πλαισιώνονται από την εκπαιδευτική και βιωματική συνεισφορά του θεάτρου.

Ο Κάρολος Κούν για το Θέατρο: Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο, κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Το θέατρο βρίσκει εναλλακτικές, αναπάντεχες διαδρομές για να λειτουργήσει θεραπευτικά σε σώμα και ψυχή. Το θέατρο ενώνει σώμα και συναισθήματα. Στο σχεσιακό ψυχόδραμα χρησιμοποιούμαι και δανειζόμαστε από το θέατρο τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το βίωμα, την δημιουργικότητα, τον πειραματισμό. Μαθαίνουμε να συνδυάζουμε τις δύο πορείες: α) από το θέατρο μαθαίνουμε την μεταφορά του πραγματικού στο φανταστικό β) από το ψυχόδραμα μαθαίνουμε τον μετασχηματισμό της εσωτερικής σκηνής σε εξωτερική.

Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στις βιωματικές εμπειρίες των συμμετεχόντων και θα πλαισιώνεται με την αντίστοιχη θεωρία, προκειμένου να επιτευχθεί η άρτια εκπαίδευση του Σχεσιακού Ψυχοδράματος. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από την πρακτική κατανόηση της θεραπευτικής δράσης του θεάτρου και έρχεται μέσα από τις εισηγήσεις του ηθοποιού και συγγραφέα.

Το Θέατρο συναντά την ψυχοθεραπεία κ η ψυχοθεραπεία μαθαίνει από το Θέατρο

Σκοπός: Ο σκοπός της εκμάθησης του ψυχοδράματος είναι να συνδεόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να δουλεύουμε με έναν τρόπο μη κριτικό, μη ερμηνευτικό, στο εδώ και τώρα, με αυθορμητισμό που βασίζεται στη δημιουργική ανάπτυξη.  Στόχος μας η ευελιξία το άνοιγμα σκέψης, η προσωπική ανάπτυξη και η φιλοπεριέργεια.

Οι αλήθειες και οι διαδρομές αναγνώρισης μέσα από το ψυχόδραμα, καθώς και η βαθύτερη επίγνωση του τρόπου που λειτουργεί ο άνθρωπος έχει σαν αποτέλεσμα τη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού του.

Σε ποιους απευθύνεται: σε Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Κοινωνιολόγους και σε φοιτητές των άνω ειδικοτήτων

Αναλυτικό Ετήσιο Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Βιωματικά Σαββάτου (15:00-18:00) – Βιωματικά Κυριακής (10.00 – 13.00) και Εκπαιδευτικά (10:00-17:30)

Ηθοποιός: Ελένη Φιλίνη ( 14:00-18:00)

Δείτε εδώ ολόκληρο το Βιωματικό Ψυχόδραμα που πραγματοποιήθηκε ενώπιον300 ατόμων στα πλαίσια της 1ης ημερίδας “Το Τραυμα της Κακοποίησης κ η επανόρθωση του: φαντασίωση η πραγματικότητα”

Δομή εκπαιδευτικού προγράμματος

  • Εκπαίδευση(105 ώρες)

Βιωματικά 10 μαθήματα

Εκπαιδευτικά 10 μαθήματα 10:00 – 17:30

  • Διαλέξεις Ηθοποιού Ελένης Φιλίνη: (12 ώρες)

4 Κυριακές 14:00-18:00

1 φορά την  εβδομάδα  19:00 – 21:00 κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή  θα πραγματοποιείται θεραπευτική ομάδα συνολικής  διάρκειας 10 μηνών(80 ώρες)

** Περιθώριο απουσιών: 20 ώρες εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευόμενος δεν μπορεί να απουσιάζει 2 συνεχόμενες φορές απο την ομάδα και σε περίπτωση που οι συνολικές απουσίες ξεπερνούν τις 5 θα πρέπει να αναπληρωθούν για την χορήγηση του πτυχίου.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και ηλεκτρονικό υλικό

Για κρατήσεις θέσεων/ δηλώσεις συμμετοχής στο ekisyp@gmail.com

Όλοι οι συντελεστές του Δέντρου και του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π εποπτεύονται σε σταθερή βάση απο πιστοποιημένους επόπτες, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Σχετικά με τους εισηγητές μας:

Δρ. Ασημίνα Χιώνη

H Δρ. Ασημίνα Χιώνη (Ιδρυτικό μέλος του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π.) είναι κλινική ψυχολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος (συνθετικής θεραπείας) γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1967, ωστόσο γαλουχήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Ψυχολόγος από το 1993. Απαρχή της καριέρας της ως ψυχολόγος αποτέλεσε το νοσοκομείο St. Mairy’s Hospital στο Λονδίνο. Εξειδικεύτηκε στις εξαρτήσεις, στις Διατροφικές Διαταραχές, στη Βιοθυμική Υπνοθεραπεία, στο Συστημικό Ψυχόδραμα. Τέλος, είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία με βάση το μοντέλο του Irvin Yalom. Η συνεχής επιμόρφωση της η οποία ξεκίνησε με την Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, και στη συνέχεια ενισχύθηκε με τη Συστημική και τη Σχεσιακή Ψυχανάλυση αποδεικνύει και αναδεικνύει την προσωπική της πίστη για την αξία της δια βίου εκπαίδευσης και εξέλιξης των ειδικών Ψυχικής Υγείας. Τέλος, είναι μέλος του International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy (IARPP).

Βανέσσα Θεοδώρου

Η Βανέσσα Θεοδώρου είναι πτυχιούχος  του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου όπου και είχε τη πρώτη της επαφή με τη ψυχολογία. Η ενασχόληση της συνεχίστηκε όταν ξεκίνησε ατομική θεραπεία οπότε και αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το χώρο της ψυχικής υγείας.  Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκπαίδευση της στην Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας (Συνθετική προσέγγιση) και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής αλλά και στη Gestalt ψυχοθεραπεία σε ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι affirmative  LGBTQI+ θεραπεύτρια εκπαιδευμένη και ενημερωμένη σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα. Κύριος γνώμονας με τον οποίο δουλεύει είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και η Gestalt ωστόσο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο δανείζεται και τεχνικές από άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Τέλος, συνεργάζεται με το ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π ως θεραπεύτρια-εισηγήτρια υπό την αιγίδα της Δρ. Α. Χιώνη.

Μαρία Αποστολοπούλου

Η Μαρία Αποστολοπούλου είναι Ψυχολόγος – Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και του Ινστιτούτου Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ), αντίστοιχα. Έχει Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία και στην Ψυχολογία της Υγείας από το Leiden University της Ολλανδίας. Σήμερα, συνεχίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις της ως Ειδικευόμενη Ομαδική Ψυχοθεραπεύτρια του Διεθνούς Μοντέλου Irvin Yalom στο ΙΣΟΨ και ως Ειδικευόμενη στη Μοντέρνα Ψυχανάλυση στο Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies, Florida. Είναι Δόκιμο Τακτικό Μέλος του ΙΣΟΨ και αποτελει Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP) και της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA) . Επίσης, είναι Ιδρυτικό Μέλος του ηλεκτρονικού ιστοτόπου  www.allaboutparents.gr και εργάζεται ως Ψυχολόγος στο Project “Ανοιχτά Σχολεία” του Δήμου Αθηναίων. Είναι συνεργάτιδα του Δέντρου της Θεραπείας, καθώς παράλληλα διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Αλεξάνδρα Κουράκου

Η Αλεξάνδρα Κουράκου είναι ψυχολόγος υγείας και συστημική σύμβουλος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» από την Ιατρική Αθηνών. Είναι θεραπεύτρια ζεύγους εκπαιδευμένη στο μοντέλο του Emotionally Focused Therapy και εγγεγραμμένο μέλος της ICEEFT. Έχει ολοκληρώσει το μονοετές μετεκπαιδευτικό σεμινάριο της Κλινικής Ψυχοπαθολογίας του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές διαχείρισης στρες και άγχους, όπως στην διαφραγματική αναπνοή, τεχνική ενσυνειδητότητας (mindfulness), προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, αυτογενή εκπαίδευση, τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (Emotional Freedom Technique), καθοδηγούμενος οραματισμός και στην «Συγκινησιακά Εστιασμένη Ατομική Θεραπεία» (Emotionally Focused Individual Therapy). Έχει εκπονήσει έρευνες σχετικά με το στρες των εφήβων και την ακαδημαϊκή επίδοση εκ των οποίων έχει δημοσιευθεί η στάθμιση του ερωτηματολογίου “The Rosenberg Self-Esteem Scale: Translation and Validation in the Greek Language in Adolescents”. Τέλος, αρθρογραφει στη Huffington Post θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία.

Ελένη Δαούτου

Η Ελένη Δαούτου είναι Συστημική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με ειδίκευση στο Ψυχόδραμα και στην Κλινική υπνοθεραπεία – Βιοθυμική ψυχοθεραπεία. Έχει εκπαιδευτεί στο mindfulness – MBSR και στη Βιοανάδραση και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στην Θετική Ψυχολογία του Πάντειου Πανεπιστημίου. Η κ. Δαούτου αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δέντρου της θεραπείας αλλά και του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π.

Σταυρούλα Τσιώρου

Η Σταυρούλα Τσιώρου είναι εκπαιδευτικός, ψυχολόγος, συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδευόμενη σχεσιοαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια ομάδας. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας και το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Φοιτεί ως ψυχολόγος εφηβικής υγείας στο μεταπτυχιακό Εφηβικής και Αναπτυξιακής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ολοκλήρωσε 5ετή εκπαίδευση στη Συστημική Οικογενειακή Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στην Ομαδική Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom στο Ινστιτούτο Σχεσιακής Ομαδικής Ψυχοθεραπείας. Εργάζεται στο 5ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου. Συνεργάζεται με το Χωρέμειο Ερευνητικό Κέντρο του Παίδων Αγία Σοφία και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συντονίζω ομάδα σχεσιακής αναλυτικής ψυχοθεραπείας με την Δρ Ασημίνα Χιώνη στο Δένδρο της Θεραπείας και αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας ( IARPP).

Κυριακή Μερτζάνη

Ψυχοθεραπεύτρια εκπαιδευμένη στις Κλινικές Δεξιότητες με Βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο και την Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία – Ειδίκευση στην Ατομική Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία (ΙΣΟΨ). Εκπαιδευόμενη στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία με βάση το Διαπροσωπικό Μοντέλο Διάδρασης του Irvin Yalom και τη Σχεσιακή Ψυχανάλυση & Ψυχοθεραπεία (ΙΣΟΨ). Μέλος των Εθελοντών Θριασίου Πεδίου και εθελοντική δραστηριοποίηση στη συμπαράσταση και φροντίδα γυναικών με καρκίνο, και σε γονείς όπου τα παιδιά τους νοσούν από Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία. Εθελοντική συμμετοχή στις δράσεις επιμόρφωσής μέσα από την παιχνιδιοθεραπεία (ζωγραφική, τραγούδι, κίνηση) σε παιδιά προσφύγων στα κέντρα Hot Spot παρέχοντας βοήθεια για την πρόσβαση τους σε κοινωνικές δομές. Μέλος της Διεθνής Ένωσης Ψυχολόγων Ψυχαναλυτών IARPP. N.Y. Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Ομαδικών Ψυχοθεραπευτών AGPA και του Διεθνές Συμβουλίου Πιστοποίησης Ομαδικών Ψυχοθεραπευτών.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο +30 21 1182 1633

Αποδέχομαι τους όρους χρήσης του Site

Ημερομηνίες  &  Ώρες:

Σάββατα    |    15:00-18:00
και
Κυριακές    |    10:00-17:30

Ηθοποιός & Συγγραφέας | 10.00 – 14.00

Απευθύνεται σε:

Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Κοινωνιολόγους και σε φοιτητές των άνω ειδικοτήτων.

Κόστος:   Το κόστος εκπαιδευτικού διαμορφώνεται στα 1500 € και στα 1300€ για φοιτητές και ανέργους, όπως και για άτομα που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες ( απαραίτητη η προσκόμιση των δικαιολογητικών).

  • Στην εφάπαξ εξόφληση με μετρητά ή κάρτα προσφέρεται 200€ έκπτωση στο αρχικό ποσό των 1500€.
  • Επίσης, υπάρχει η επιλογή των 9 δόσεων με προκαταβολή 200€. Η τελευταία δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί πριν από την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού.

Σε περίπτωση αποχώρησης από το πρόγραμμα για οποιοδήποτε λόγο δεν  γίνονται επιστροφές χρημάτων αλλά το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε  άλλα προγράμματα (θεραπευτικά ή εκπαιδευτικά) ή αργότερη συμμετοχή στο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΚ.Ι.ΣΥ.Π  μέσα στα επόμενα δύο έτη

Προκειμένου να κατοχυρώσετε τη θέση σας και να λάβετε τον κωδικό εισόδου στο σεμινάριο θα χρειαστεί να καταθέσετε το αντίστοιχο ποσό στον κάτωθι λογαριασμό ΚΑΙ να μας αποστείλετε το αποδεικτικό κατάθεσης στο email. 

Τράπεζα Eurobank αριθμός λογαριασμού 0026.0035.18.0200646284

(IBAN: GR2702600350000180200646284). Εργαστήρι Αυτογνωσίας και Μάθησης, το Δέντρο της Θεραπείας

Παρακαλείστε στην αιτιολογία να γράψετε το όνομα σας και τη φράση “σχεσιακό ψυχόδραμα”
(οποιαδήποτε κόμιστρα τραπεζών, βαρύνουν τον εντολέα)

 

Το καταθετήριο παρακαλούμε να σταλεί με email στο ekisyp@gmail.com με τα πλήρη στοιχεία του συμμετέχοντα

Be the first to add a review.

Please, login to leave a review

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο